Dácké pevnosti v Orăștijských horách - uneseni

Dácké pevnosti v Orăștijských horách

by - 7.3.16


Občas zavítáte do míst, kde si přijdete, jako ve svém oblíbeném (nebo neoblíbeném) filmu. Kdyby se upírská gangsterka Od soumraku do úsvitu neodehrávala v díře u mexických hranic, měla by se odehrávat ve městě Orăștie v Rumunsku. Řidiči kamionů si tu dávají dobrou noc a ti upíři by do země hraběte Draculy pasovali lépe. Celé je to tu navíc okořeněné lehkou atmosférou Chánova. Dojem totální díry potvrdila i recepční nejlepšího hotelu ve městě. Na otázku, zda je tu něco zajímavého, nám věnovala pouze tázavý pohled. Něco jako, jestli to myslíme vážně nebo si z ní děláme srandu. Po chvilce přemýšlení nám ale řekla, že ve městě není nic, jen dále v horách jsou pozůstatky starých dáckých pevností. Tam jsme ostatně měli namířeno.


Výhled z nejlepšího hotelu ve městě

Dácká říše kdysi...

Dáckou říši sjednotil v 1. století př. n. l. Burebista, který si podmanil i většinu okolních kmenů. Vojenskou výpravu proti němu plánoval samotný Ceasar, ale pro jiné plány k ní nedošlo a nakonec byli Caesar i Burebista přibližně ve stejné době zavražděni. Války mezi Dáky a Římany se naplno rozhořely až za císaře Domitiana a hlavně za jeho nástupce Trajána. Scény z nich jsou potom zobrazeny na známém Trajánově sloupu, který stojí v Římě. Dácký vládce Decebal byl Římanům dlouho rovnocenným soupeřem. Roku 87 n. l. se mu dokonce podařilo římské vojsko porazit na hlavu a ukořistit standartu V. legie, což pro Římany představovalo obrovskou potupu.

Na území Dákie se nacházelo mnoho kmenových středisek, ale největší komplex hradišť se soustředil v oblasti jižních Karpat v pohoří Orăștie. Celý systém pevností zde sloužil převážně k ochraně hlavního města Sarmizegethusa, které bylo zároveň náboženským centrem všech Dáků. Hradiště v pohoří Orăștie měla především vojenský význam a byla vybudována na dohled od sebe. Dokonalý systém pevností byla schopná dobýt pouze tak mohutná armáda, jako měl Traján. Po poražení Dáků bylo obyvatelstvo přesunuto z hor do nížiny, Římané zbořili hradby dáckých pevností, zničili všechny chrámy a svatyně a z Dákie se stala římská provincie


Cetatea Costești

...a co z ní zbylo

Pozůstatky šesti dáckých pevností včetně největší Sarmizegethusy jsou nyní zapsány na seznam UNESCO, přičemž pokud jde o nejbližší město, tak nejdostupnější jsou právě z díry Orăștie. Mnohem lepší variantou je ale obstarat si ubytování někde v samotných horách, třeba ve vesnici Costești, u které leží i jedna z pevností, a vše obejít pěšky. Po cestě jsme si všimli cedulí, nabízejících ubytování v soukromí, a měl by tu být i nějaký ten penzion. Zdejší příroda je nádherná a dokážu si představit strávit zde pár dní procházkami po horách a objevováním starých dáckých ruin. Autem se po cestě do Sarmizegethusy stejně jede krokem a předpokládám, že po dešti zde snadno můžete zapadnout, což je s ohledem na to, že tu nepotkáte ani lidi, ani mobilní signál, vcelku problém. Pokud na to ale dostatek času mít nebudete, Orăștie se svým nejlepším hotelem je dobrá varianta. Ceny jsou nízké a u hotelu byla i zahrádka s výčepem, kde jsme strávili hezký večer. Místní byli příjemní a upír se z nikoho nevyklubal.

Zbytky brány - Sarmizegethusa
Z menších pevností jsme viděli pouze Cetatea Costești. Mnohem impozantnější pohled se vám ale naskytne, když se dostanete do Sarmizegethusy, která je uprostřed lesů a daleko od jakékoli civilizace. Po vstupu někdejší bránou dojdete po krátké cestě až k pozůstatkům chrámového okrsku. Otevře se vám pohled na louku, kde zbytky svatyní vytvářejí společně s hrou světla a stínu krásné obrazce a při troše štěstí magickou atmosféru doladí pasoucí se koně. Existuje mnoho teorií, jak svatyně vlastně dříve vypadaly a k čemu která sloužila. Obecně se má za to, že dvě kruhové svatyně představovaly dácký kalendář. Jaké měly ale které kruhy a počty sloupů význam, je zastřeno tajemstvím. Pokud vás podobné záhady zajímají, poměrně nerušeně tu o tom můžete rozjímat třeba celý den. Turistů tu moc nepotkáte a navíc je to tu podle mě nejkrásnější místo na piknik. 

PS: Rumunsko je krásná a zatím nepříliš navštěvovaná země. Ideální místo pro každýho, kdo nerad hraje turistickou mačkanou. A když tu budete, podívejte se taky na opevněné kostely v Transylvánii, krásnou Sighişoaru nebo klášter Horezu. Jestli chcete vědět, do čeho jdete, přečtěte si Ivy dojmy z Rumunska. Pokud to chcete dlouhý a s děsivym vyprávěnim o rumunskejch řidičích, zajděte k Flambelle.






Může se vám líbit

0 comments