Vesnička Marie Antoinetty ve Versailles - uneseni

Vesnička Marie Antoinetty ve Versailles

by - 21.3.16

Hameau de la Reine, vesnička Marie Antoinetty ve Versailles


Malé holky si rády hrají na princezny. Dnešní článek bude tak trochu o tom, na co si hrají princezny, a vydáme se do jednoho z nejkrásnějších a nejpřepychovějších zámků, tedy do Versailles. Zámek a jeho zahrady stojí minimálně za jedno pořádné povídání, na které určitě v budoucnu dojde (fotek k tomu mám naštěstí víc než dost), ale tentokrát ho vynecháme a vydáme se do útočiště Marie Antoinetty, do Hameau de la Reine, její vesničky, která se nachází v zahradách Versailles kousek od Malého Trianonu.


Hameau de la Reine, vesnička Marie Antoinetty ve Versailles, mlýn
Mlýn

Marie Antoinetta byla nejmladší dcerou naší velké císařovny Marie Terezie. Ve čtrnácti letech musela vyměnit Schönbrunn za Versailles a stala se v rámci rakouské sňatkové politiky manželkou budoucího francouzského krále. Ve třiceti osmi letech pak bohužel musela vyměnit Versailles za gilotinu. I když Francouzi módu milují a Marie Antoinetta si na módu hodně potrpěla, příliš populární ve své druhé domovině nebyla. Naopak byla její vášeň pro drahé látky, šperky a okázalé večírky pokládána za důvod astronomických francouzských dluhů. Pro Francouze v podstatě ztělesňovala všechno, co bylo na monarchii špatné, a její údajný výrok, že když nemá lid na chleba, ať jí koláče, jí fanoušky také nezískal. Samozřejmě nic takového patrně neřekla a ani ve své vesničce ve Versailles nepořádala orgie, jak říkaly další zlé jazyky.

Vesnička byla zřejmě postavena, aby si královna mohla odpočinout od přísných pravidel dvorské etikety a být sama sebou, prostou venkovankou v přírodě. Ovšem prostou venkovankou dle jejích idealizovaných představ. Velmi módní tehdy byly spisy filozofa Jeana-Jacquese Rousseaua, který tvrdil, že člověk se rodí dobrý a kazí ho teprve společnost. V přírodě a vesnických lidech nedotčených civilizací bylo tedy viděno dobro a civilizovaní lidé se naopak chtěli zpět k přírodě a souznění s ní vrátit. Podobné vesnické stavby na šlechtických sídlech byly tedy vlastně pokusem o takovýto návrat. Šlo ovšem o návrat k přírodě se všemi výdobytky civilizace a vesnička poskytovala královně a jejím přátelům veškerý luxus.

Hameau de la Reine, vesnička Marie Antoinetty ve Versailles

Jeden z důvodů, proč jsem se chtěla vypravit do Versailles znovu, byla právě vesnička Marie Antoinetty. Obecně mám slabost pro stavby (hlavně) z 19. století, které jsou vlastně jen jako. Jakože se šlechtici rozhodli mít na svém panství rustikální vesničku, turecký minaret, antické ruiny a podobně. Proto ráda navštěvuji různé zámky jako třeba Lednice či Veltrusy s promyšlenými krajinnými zahradami, kde je mnoho podobných staveb a pečlivě inscenovaných zákoutí. Vždy je to idealizovaná představa, jak by to vypadat mělo, vlastně jsou z toho takové pohádkové kulisy. A tak nějak je to i ve vesničce Marie Antoinetty. Vezmete krásu starých francouzských vesniček, odmyslíte si špínu a smrad ze zvířat, zatékající střechu a máte to. Ještě tedy tu a tam necháte ze střechy vyrůstat trsy trávy, aby to celé bylo tak nějak autentičtější a malebnější. Vesnička jako z obrázku. Vlastně je to taková reklama na vesnici, která jakoby vypadla z některého dobového obrazu s oblíbeným tématem pastýřů a pastýřek. Při naší návštěvě ještě celou pohádkovost podtrhla jasně modrá obloha a svítící sluníčko.

Vesnička byla vybudována v letech 1782–1783 a tvoří ji několik domů. Je tu třeba mlýn, ovšem nefunkční, a také opravdová farma. Na té se chovají zvířata i teď. Kdysi odtud královna měla čerstvé mléko a vajíčka, a když se krávy vykoupaly do voňava, tak občas v rámci své hry na venkovanku i nějakou podojila. Hezkou scénu toho, jak mohl život ve vesničce vypadat, ukazuje film Marie Antoinetta. Opravdoví farmáři nejdříve vyčistí vajíčka od slepičinců, vše patřičně uloží a teprve poté jde sbírat vajíčka královna s malou princeznou.

Milion kaprů v Hameau de la Reine, vesničce Marie Antoinetty ve Versailles
Tolik kaprů jsem neviděla snad ani před Vánoci

Samozřejmě i tohle bylo trnem v oku tehdy hladovějícím Francouzům. Venkované, kteří neměli co jíst, považovali královniny hry za výsměch prostému lidu. Během Francouzské revoluce byla vesnička částečně poničena a opuštěna. Kompletně zrenovována byla teprve koncem devadesátých let. Dnes je přístupná veřejnosti a až na ty bály vlastně funguje podobně jako před staletími. Zvířata tu jsou, akorát místo Marie Antoinetty a jejích přátel se tu mezi domy a okolo rybníka procházejí turisté. Kouzelnou atmosféru to místo ale rozhodně neztratilo. 

A co dalšího můžete potkat ve Versailles? Vydejte se se mnou na procházku po Versailles v tomto článku. Jestli míříte do Paříže, možná vás bude zajímat, jak si užít Louvre (skoro) bez turistů. Bon voyage!

Hameau de la Reine, vesnička Marie Antoinetty ve Versailles

Hameau de la Reine, vesnička Marie Antoinetty ve Versailles

Hameau de la Reine, vesnička Marie Antoinetty ve Versailles

Turisté v Hameau de la Reine, vesničce Marie Antoinetty ve Versailles


Může se vám líbit

0 comments