Prohlídka Mesa Verde, při které se (na rozdíl od nás) nespálíte - uneseni

Prohlídka Mesa Verde, při které se (na rozdíl od nás) nespálíte

by - 18.4.16

Spruce Tree House - původní vzhled kivy (se "střechou")

               Do Mesa Verde jsme přijeli v polovině dubna, tedy v době před hlavní sezonou. Nebyl ještě otevřený kemp, ani horská chata Far View, o které jsem psala v minulém článku. Stejně tak nebyly přístupné všechny památky, což byla na jednu stranu škoda, ale za den bychom toho stejně o moc víc nezvládli. Do parku jsme přijeli kolem deváté ráno a odjížděli po šesté. Pokud byste tedy chtěli vidět opravdu všechno, jeden den vám rozhodně stačit nebude.

            O tom, co všechno můžeme aktuálně vidět, a jak nejvhodněji celou návštěvu poskládat, nás informovali u vstupu. Dostali jsme mapku, kam nám i poznačili, co je nejlepší si prohlédnout první a kdy musíme vyrazit, abychom stihli prohlídku s rangerem. Velká část památek je totiž přístupná pouze s průvodcem.

            Jedna část parku (Wetherill Mesa) je otevřena pouze v létě, takže jsme se vydali rovnou k Spruce Tree House, jedinému z útesových paláců, který je přístupný i bez průvodce. Jde o nejlépe dochované z útesových obydlí, které bylo domovem pro 60–80 lidí. Také je zde jediná zrekonstruovaná kiva, kam můžete vlézt a získat tak představu, jak tento prostor kdysi vypadal. I když tedy ohniště, které bylo běžně součástí kivy, v provozu není. Bohužel podle informací parku je Spruce Tree House aktuálně uzavřen, neboť tu v srpnu 2015 spadl kus skály a místo ještě nebylo pořádně zabezpečeno.



            Potom nás čekala prohlídka Cliff Palace. Ten byl objeven Richardem Wetherillem jako první a cesta k němu už je trochu náročnější, protože musíte zdolat několik žebříků. Nejde o nic těžkého, ale donutí vás to přemýšlet, jak se kdysi domů dostávali někdejší obyvatelé, kteří podobně upravený přístup neměli. Dostat se domů bylo jako zdolat pořádně náročnou lezeckou stěnu. Což jen tak nějak přidává otázky, proč se vlastně Anasaziové pod útesy stěhovali. Pokud jde o pohodlí, rozhodně si tím moc nepolepšili.

Cliff Palace - prohlídka s rangerem


Kiva bez střechy



            Nejšílenější je v tomto směru, ale Balcony House, který opravdu vypadá jako balkón ve skalní stěně. Sice je odtud zřejmě nádherný výhled na kaňon, ale stačí zakopnout a bude to váš pohled poslední. Cesta sem už je prý poněkud náročná, takže jak se sem kdysi dostávali Anasaziové, je mi velkou záhadou. Bohužel Balcony House byl v době naší návštěvy ještě zavřený, což mě hodně mrzelo. Ale aspoň jsme se podle mapy vydali na procházku po Soda Canyon Overlook Trail, která vede k vyhlídce na celý kaňon. Na druhé straně spatříte právě Balcony House.

Soda Canyon Overlook Trail

Balcony House

            A pak už nás čekala skupina památek Far View, což jsou klasická puebla na náhorní plošině, odkud je krásný výhled do dalekého kraje. Odtud také pochází i název. Architektonicky jsou tato obydlí podobná stavbám Anasaziů v kaňonu Chaco. Ten jsme navštívili hned druhý den po Mesa Verde a na článek se můžete těšit někdy v budoucnu. Byl to jeden z nejúžasnějších zážitků. 


Far View House


Far View Tower

Mummy Lake - kdysi umělá nádrž na vodu

Může se vám líbit

0 comments