Graz nebo Štýrský Hradec? Jak mu říkáte vy a co se tu dá vidět? - uneseni

Graz nebo Štýrský Hradec? Jak mu říkáte vy a co se tu dá vidět?

by - 23.6.24

pohled na Štýrský Hradec a hodinovou věž
 
Tohle město je taková chytrá horákyně. Skoro každý tu byl i nebyl, nikdo neví, jestli mu říkat česky nebo německy, a mně se tam líbilo i nelíbilo. Graz (nebo Štýrský Hradec…pořád se nemůžu rozhodnout) rozhodně není žádná nekomplikovaná líbivka.

Naše dojmy byly poněkud ovlivněné celkovou atmosférou rakouské dovolené, v rámci které jsme Štýrský Hradec navštívili. Vyjeli jsme sem z lidmi i moderními technologiemi (jako třeba mobilní pokrytí) poměrně nedotčeného kraje Joglland a nějak jsme na ty turistický davy a letní městskou výheň nebyli psychicky, ani fyzicky připraveni. Zas až tak dlouho jsme se tedy nezdrželi. Na druhou stranu zdejší Kunsthaus mi od té doby leží v hlavě a je to jedno z těch míst, kam bych se hodně ráda podívala.

Pokud se rozhodnete v Grazu opravdu být a pobýt a ne ho cestou do Chorvatska jenom projet, mám tu pro vás několik tipů, co byste tu měli vidět a navštívit. Začněme tím, co jsme viděli a navštívili my.

kavárna na umělém ostrově Murinsel v Grazu

Murinsel

Umělý ostrov ve tvaru mořské mušle byl navržen newyorským umělcem Vito Acconcim u příležitosti vyhlášení Grazu Evropským hlavním městem kultury roku 2003. Abych tedy byla přesná, ve skutečnosti nejde o ostrov, ale o plovoucí plošinu, která je s pevninou propojena dvěma lávkami. V každém případě na řece je fajn a ve zdejší kavárně jsme měli opravdu hodně dobrý kafe, což se v Rakousku příliš často nevidí. Pro děti je to samozřejmě strašně zajímavý prostor, holky tu z toho byly celý vedle a průvodce Lonely Planet uvádí, že je na ostrově i dětské hřiště, ale to jsme nějak minuli.

nejvyšší skluzavka, co vede vrchem Schlossberg

Lanovkou na Schlossberg a po obří skluzavce dolů

Kousek od ostrovní škeble na řece je dolní stanice lanovky na Schlossberg neboli obrovskou skálu, která tvoří jádro historického města a je jeho hlavním symbolem. Najdete tu krásné výhledy široko daleko, nádherné zahrady a také ikonickou Uhrturm neboli Hodinovou věž, která prý pro místní byla tak významná, že když město obléhal Napoleon, dostal zaplaceno, aby Uhrturm nezničil. Téměř všechna opevnění tehdy byla zbořena, ale věž zůstala a vyrostla kolem ní romantická zahrada s velkým množstvím cest. Na procházky je Schlossberg ideální.

Uhrturm neboli Hodinová věž a zahrady okolo


Za druhé světové války byl uvnitř hory vybudován rozsáhlý systém štol, které jsou dnes zčásti využívány a poněkud překvapivě z nich mají největší užitek děti. Kromě lanovky se nahoru na Schlossberg můžete dostat i výtahem, ale hlavně dolu se dá sjet po obří skluzavce, která vede vnitřkem hory a je nejvyšší vnitřní skluzavkou na světě. Minimální výška pro skluz je tu 130 cm, takže jsme to tehdy s dětmi nemohli vyzkoušet, ale přišlo mi to jako boží atrakce v srdci města na seznamu UNESCO. I když přiznávám, že na sjezd asi nemám odvahu.

Ve štolách se dá také projet pohádkovým vláčkem, ale nás teplé počasí a prochozený Schlossberg tehdy tak zmohly, že jsme nakonec zamířili zpět do hor Jogllandu a na další položky na seznamu tipů nedošlo. Navíc na některé byly děti prostě malé a prostě jsou dny, kdy máte spíš náladu na toulat se po lesích, sbírat maliny a poslouchat kravské zvonce. Sem ale samozřejmě další tipy, co vidět a dělat v Grazu hodím, ať víte, co mě zaujalo a jaké máte možnosti.

S dětmi v parku ve Štýrském Hradci

Dětské muzeum Frida & Fred

Vypadá to jako místo, kde se dá hrát, tvořit a zároveň poznávat svět. Taková rakouská Sladovna Písek. Jsou tu i různá čtení, dílničky a další aktivity, Je ovšem otázkou, jak moc budete muset umět německy, abyste si to tu užili. (webové stránky)

Kunsthaus

Pro dospělé milovníky umění je tu Kunsthaus. V budově ve tvaru rozplizlého mořského zvířátka, aspoň to těmi přísavkami evokuje mně, se vystavuje současné umění, které občas umí být velmi interaktivní a přístupné i dětem, jak jsme se přesvědčili na dovolené u moře v Dánsku. Současné umění ovšem umí být také velmi mládeži nepřístupné, proto pokud plánujete vzít děti s sebou, ověřte si raději předem, co je na programu.

moderní blob Kunsthaus uprostřed historického Grazu

Zámek Eggenberg

Tady se budete muset odsunout kus z centra, ale tenhle palácový komplex určitě stojí za to. Kromě historických zámeckých pokojů a reprezentativních interiérů je tu i několik muzeí a rozsáhlý park.

Skulpturenpark

Park plný soch najdete kousek od Grazu a vstup sem je zdarma. Sochy jsou z kategorie moderní umění, takže tu najdete věci, které děti rozhodně zaujmou, a ještě budou vypadat dobře a originálně na všech těch Instagramech. (webové stránky)

Arnold Schwarzenegger Museum

Kousek od Grazu se narodil taky Arnold Schwarzenegger a dnes tu najdete jeho muzeum. Nevím úplně, co najdete uvnitř, ale přišlo mi to jako zajímavě bizardní místo, takže víte, jak to řekl Arnold v Terminátorovi?
„I'll be back.“

rodinná fotka s výhledem na Graz

ulice Grazu


Murinsel ostrov ve tvaru mušle
Murinsel tady na fotce vůbec jako mušle nevypadá :)

Pohled na lanovku na Schlossberg z Murinsel
Pohled na lanovku na Schlossberg z Murinsel

výhled z lankovky
A výhled z lanovky

pohled na Štýrský Hradec z vrchu Schlossberg


zahrady na Schlossbergu

hodinová věž


Může se vám líbit

0 comments