Christiansfeld, největší moravská památka v Dánsku - uneseni

Christiansfeld, největší moravská památka v Dánsku

by - 27.8.24

kostel moravských bratří v dánském Christiansfeldu

Málo se to ví, ale největší moravskou památku, která to dotáhla až na seznam UNESCO, překvapivě najdete v Dánsku. Zdejší město Christiansfeld založili v roce 1773 moravští bratři a celý unikátní urbanistický koncept je věrný jejich ideálům. Dovezli sem také výborný moravský perník a původní recepty na něj si můžete prohlédnout a případně opsat v místní kavárně. K pečení podle nich už ale budete potřebovat znalost němčiny nebo aspoň Google překladač.

ulice dánského města Christiansfeld

Kdo jsou moravští bratři?

Zjednodušeně lze říci, že moravští bratři jsou pokračovatelé jednoty bratrské. Tu si pravděpodobně pamatujete ze školních lavic, včetně jejího posledního biskupa Jana Amose Komenského (1592–1670). Taky si určitě pamatujete, že Jan Amos neměl v životě zrovna na růžích ustláno a kvůli své víře musel odejít do exilu.

Podobný byl i osud jeho bratří. Stoupenci jednoty bratrské museli po porážce na Bílé hoře přestoupit na katolickou víru, skrývat se nebo odejít. Právě uprchlíky pro víru ze severní Moravy začal na svém panství ve 20. letech 18. století přijímat hrabě Mikuláš Ludvík Zinzendorf. Bylo založeno město Herrnhut a jelikož podstatnou část příchozích tvořili německy mluvící Moravané, novému církevnímu společenství se začalo říkat po nich.

interiér bratrského kostela s beránkem božím

Myšlenkově moravští bratři navazovali právě na jednotu bratrskou, k jejímž hodnotám se hlásili. Proto je tato církev známá také jako Obnovená jednota bratrská. Moravští bratři postupně rozšířili svá působiště a provozovali poměrně intenzivní misijní činnost. Už ve 30. letech 18. století vyslali své misionáře do Surinamu a do severní Ameriky, kde založili bratrské město Bethelem. Svá města budovali moravští bratři velmi jednoduše a funkčně. Jejich um a pracovitost okouzlily dánského krále Kristiána VII., který je pozval do Dánska a daroval jim půdu k vybudování svého města. Na počest krále město dostalo název Christiansfeld.

ulice dánského města Christiansfeld

Co vidět v Christiansfeldu?

Christiansfeld je malé město, na které vám budou stačit dvě hodinky. Samozřejmě záleží, jak dlouze a důkladně ho budete chtít zkoumat, protože je zde i možnost organizovaných prohlídek s průvodcem, kde se dozvíte leccos o jeho historii i současnosti. Do takových větších akcí, navíc v cizím jazyce, se ale s dětmi zatím nevrháme.

Srdcem města je kostel, u kterého svoji procházku začněte. Možná budete mít problém ho identifikovat, protože bratrský kostel rozhodně nepřipomíná to, co si pod kostelem představujeme, ale spíš vypadá jako taková parádní stodola. Podobu tu hledejte spíš s polskými kostely Míru, které ovšem když už musely rezignovat na zdobnost exteriéru a nesměly připomínat katolické kostely, vevnitř si to vynahradily vrchovatě. To moravští bratři ne.

strohý interiér kostela moravských bratří


Jednou z hodnot jednoty bratrské i moravských bratří je prostota. Obecně církevní reformátoři kázali proti přepychu církve a požadovali umírněnost. Evangelické kostely tak mívají proti těm katolickým o dost minimalističtější výzdobu interiéru, ale v případě bratrského kostela v Christiansfeldu je to vyloženě minimalismus nejminimalističtější. Tak strohý kostelní interiér jsem v životě neviděla. Jedinou ozdobu zde představují varhany, krásné ručně kované lustry z roku 1777 a výšivka s beránkem božím na oltáři.

Od kostela se můžete vydat dál a obdivovat přísný urbanistický plán i zachované ikonické domy ze žlutého kamene. Určitě dojděte ke Comeniushaven neboli Komenského útočišti, zahradě, kde si můžete odpočinout i v klidu rozjímat. Je to taková oáza klidu s černým, červeným i bílým rybízem, prostě skoro jak u babičky na zahradě.

keřík s bílým rybízem v Komenského zahradě v Christiansfeldu

Nejlepší moravský perník v Dánsku

Moravští bratři byli skvělí řemeslníci, proto je taky král Kristián do Dánska pozval, aby pomohli téhle části jeho země rozkvést. Jedním z těch řemesel bylo i pekařství a s ním recept na ten nejlepší medový perník. Ten tu rozhodně nevynechejte, protože tak dobrý perník jsem v životě nejedla. Pěkně nadýchaný, medový a s nakyslou marmeládou. Christiansfeldu se taky říká město perníku.

My zamířili do podniku Xocolatl, který tu funguje už od roku 1783 a je to také čokoládovna. Měla jsem tu takový hodně upgradovaný perník s višňovou marmeládou a smetanovym krémem. Totální gastronebe, jeden z těch dezertů, které se vám trvale uloží do chuťové paměti. Kromě toho tu měli skvělou zmrzku, pralinky, spoustu regionálních dobrot a perník na všechny způsoby. Přesně typ obchodu, kde bych utrácela, až bych brečela.

skvělý perník v kavárně Xocolatl

Moravští bratři na seznamu UNESCO

Jako unikátně dochované město postavené podle myšlenek moravských bratří se Christiansfeld dostal v roce 2015 na seznam UNESCO. Není mezi těmi bratrskými městy osamělý, ale je považován za nejkrásnější. V každém případě v roce 2024 byl tenhle zápis rozšířen a na seznam ke Christiansfeldu přibyl ještě již zmiňovaný Herrnhut a americký Bethelem.

ulice Christiansfeldu

Komenského útočiště
Komenského útočiště

Komenského útočiště
Kromě klidu a rybízu je tu i wifi...co by na to Komenský?

ulice Christiansfeldu


Může se vám líbit

0 comments