Tady to musí milovat každý / Valtice - uneseni

Tady to musí milovat každý / Valtice

by - 30.9.24

 
stezka bosou nohou Valtice, jedno ze zastavení

Jednou z nejnavštěvovanějších památek České republiky je Lednicko-valtický areál, ovšem především ta lednická část. Zatímco lednický zámek si pod náporem turistů v sezoně už poněkud zaúpí, ve Valticích je i uprostřed letních prázdnin hezky žitelně. Když to vezmeme na čísla, lednický zámek navštívilo v roce 2023 skoro 350 tisíc turistů, ten valtický „jen“ kousek přes 131 tisíc. I tak se ovšem Valtice řadí do top pětky nejnavštěvovanějších památek ve správě Národního památkového ústavu.

Zatímco návštěva Lednice mě kdysi dávno na první dobrou trochu rozčarovala (i když během covidu liduprázdný park se sovičkama dojem napravil), valtický areál mi naopak dost učaroval. A nejen mně, ale i dětem. Ve Valticích si totiž na to svoje přijde fakt každý – je to tu boží pro rodiny s dětmi, gastronadšence, kávomilce, cyklisty, vinaře a milovníky umění. A ještě je to doslova, co by kamenem dohodil do Rakous. Přes hranici se ostatně v tomhle článku vydáme taky.

česko-rakouská hranice ve Valticích

Zámek Valtice

Prohlídku valtického zámku můžete začít hned obědem. Aspoň tak jsme na to šli my a nebyli jsme ze zámecké restaurace Zlatá terasa vůbec zklamaní. Ba naopak. Přitom se zámeckými restauracemi obecně nemáme nejlepší zkušenosti, spíš to bývají turistický pastičky, který těží z toho, že vždycky někdo přijde a úplně není potřeba, aby přicházel znova. Ve Zlatý terase to ovšem neplatí a i když vám může připadat trochu nóbl na návštěvu s dětmi, vůbec se toho nemusíte bát. Z venkovní části máte navíc i výhled na bylinkovou zahradu, která je takovým voňavým relaxačním místem.

oběd v zámecké restauraci Zlatá terasa


Samotný zámek je rozsáhlý a překrásný. Za slunných letních dnů si tady přijdete skoro jak někde na jihu Francie nebo Itálie. Současnou podobu dostal zámek převážně v období baroka a po staletí byl v majetku Lichtenštejnů, kterým ho ovšem v roce 1945 vyvlastnili. Stejný příběh jako v Lednici, ke které Valtice patří a se kterou (a dalšími přírodními a uměleckohistorickými památkami) společně tvoří nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě. Tenhle kus světa je vlastně takovou krajinnou symfonií plnou drobných stavbiček a promyšlených pohledů. Chodit a objevovat další a další krásy se tu dá prakticky do nekonečna, navíc v obklopení vinic a vinných sklepů.

jižní atmosféra valtického zámku

Zůstaňme ale ještě chvíli na zámku. Tady se totiž nabízí poměrně velké množství prohlídek, které se průběžně mění. Měla jsem dojem, že jsem během naší návštěvy zahlédla i dětskou prohlídku, ale na webu ji aktuálně nemůžu najít. Kromě prohlídek se ale na zámku konají i různé výstavy a tím jsme se tehdy vyčerpali my, protože jsme sem jeli hlavně na unikátní výstavu Megabrouci (aktuálně probíhá zde, určitě doporučuju) a potom tu probíhal ještě Kostičkofest plný různých stavebnic. O zábavu na zámku jsme tak měli postaráno.

Pokud budete bez dětí, upozorňuji taky na okruh degustační a zámecké vinné sklepy. S dětma to na zámku vidim spíš na čokoládovnu. Však říkám, že ve Valticích je prostě všechno.

jeden z exponátů výstavy Megabrouci

Pojďte zmrznout do parku

Jako fascinující zábava pro celou rodinu se prezentuje taky výstava Tajuplný svět, kterou najdete v Žabím sklepě v zámeckém parku. Upřímně mi to přišlo pro děti spíš dost děsivý a celkově tak nějak obskurní. Jako takový ty laciný pseudovědecký časopisy, který se vás snaží přesvědčit, že tohle je zaručeně pravá fotka lochnesky. V Žabím sklepě takových zaručeně pravých dokladů všech možných příšer najdete požehnaně.

výstava Tajuplný svět v Žabím sklepě v zámeckém parku ve Valticích

Tenhle bod prohlídky řadím spíše do kategorie bizár, zároveň se tu ale můžete uprostřed parnýho léta pořádně zchladit. U vstupu rozdávají návštěvníkům deky a upřímně byly opravdu potřeba. Tenhle barokní sklep původně sloužil ke skladování vína a chládek je tu slušný. Jestli název dostal podle výskytu žab, netuším, faktem je, že jednu vypasenou žábu jsme tu potkali.

Samotný zámecký park si můžete s dětmi projít po naučné stezce. Herní plán s instrukcemi se dá vyzvednout na pokladně nebo si ho stáhněte zde. My ovšem místo chození po rozpáleném parku zamířili na kafe a zmrzlinu.

kafe v Zahrada Café Valtice

Kam na kafe ve Valticích

Určitě do Zahrada café Valtice! Tohle kouzelný místo bylo jedním z důvodů, proč jsme do Valtic konečně vyjeli. Kouzelná zahrada s ležérně rozmístěnými stolky a křesílky je přesně to místo, kam se chcete za hezkého počasí vyvalit. Navíc hned v sousedství krásného kostela Nanebevzetí Panny Marie. Když na vás náhodou nevyjde křesílko, natáhnout se můžete i na trávě a dokonce by tu mělo jít i si půjčit deku. Kafe a všechno výborný, navíc je tu pískoviště a moře prostoru, kde můžou lítat děti.

kolonáda na Reistně

Kolonáda na Reistně a stezka bosou nohou

Součástí lednicko-valtické komponované krajiny jsou samozřejmě různé dekorativní stavbičky pro potěchu oka, jako je například kolonáda na Reistně. Ta leží těsně u rakousko-české hranice a kousek od ní už si můžete s dětma užít takový to skákání „teď jsem v Česku a teď zas v Rakousku.“ Za komunistického režimu byla kolonáda součástí železné opony, sloužila pohraniční stráži a nebyla pro turisty přístupná. Když vylezete nahoru, uvidíte nejen do Česka a Rakouska, ale dohlédnete i na Slovensko. Pokud přijdete včas, můžete si k tomu dát i skleničku vína ze Chateau Valtice. My včas nepřišli, takže jsme jen stihli vyběhnout nahoru.

Načasování na podvečer bylo ale vzhledem k teplému letnímu dni více než vhodné. Kousek od kolonády se ale hlavně můžete napojit na skvělou stezku bosou nohou, která vás zavede skrze rakouské vinice až rakouské vesnici Schrattenberg. Cesta je to krásná, ale prakticky zde chybí stín, takže i takhle v podvečer jsme za otevřený kiosek byli více než vděčný.

stezka bosou nohou Valtice

Kiosek se nachází ve Schrattenbergu hned vedle úplně božího hřiště Berti Park a platit se tu naštěstí dalo i českými korunami. Zdrželi jsme se tu až do západu slunce, jak to tu bylo boží. Navíc ty vinice všude, skleničky vína, příjemný lidi, co nikam nespěchají a klid a mír. Já myslim, že na babí léto úplně ideální a třeba bude i burčák.

velké hřiště Berti Park kousek od českých hranic


Ale to není vše, co s dětmi ve Valticích můžete zažít

My už se sice po Berti Parku za soumraku odvalili pryč, ale vy ještě končit nemusíte. Pro rodiny s dětmi mají Valtice ještě další lákadla. Pobočku tu má ještě Národní zemědělské muzeum, které umí originální a interaktivní expozice pro celou rodinu. Známe jak z Prahy, tak ze zámku Kačina. No a potom je tu ještě Svět pohádek Valtice, tak můžete případně taky vyzkoušet.

zámek Valtice

zámek Valtice

pohled na Valtice

žába v Žabím sklepě

kolonáda na Reistně

Nahoře na kolonádě

mezi vinicemi

slunečnice

Berti Park

stezka bosou nohou Valtice

večerní Valtice




Může se vám líbit

0 comments